Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

- Frankrike

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Feriesenter

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Korsika - bergtatt av middelhavsskjønnhet

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

”Korsika var bedre og skjønnere enn noe annet sted”, hevdet Napoleon.  Og denne frodige øya er virkelig vakker der hun høyreist speiler seg i Middelhavets bølger.  Den dramatiske og skiftende naturen byr på spydspisse fjelltopper, asurblått hav, kalde fjellkulper, velduftende makilunder, pittoreske landsbyer, uberørte sandstrender og stupbratte kalksteinsklipper.

 

Middelhavets fjerde største øy befinner seg 17 mil sør for det franske fastland og 8 mil vest for Italia. Med en kystlinje på hele 1047 kilometer er det mer enn nok
tumleplass for badeløver. Fjellgeitene, både de på to og fire ben, kan boltre seg på mer enn 50 fjelltopper som overstiger 2000 m.o.h. Tidlig i sesongen kan man stå på ski oppe i fjellene på formiddagen og ta en forfriskende dukkert i Middelhavet på ettermiddagen! Velkommen til kontrastenes øy. 

 

Korsikanerne er et stolt folkeslag, patriotisk, engasjert og lidenskapelig. Invasjoner fra mange nasjoner til tross har innbyggerne i århundrer holdt fast ved egen kultur og tradisjoner. Tospråklige veiskilt avslører at øya har to språk, fransk, som er det offisielle språket, og korsikansk. Korsikansk er et romansk språk, og en blanding av italienske dialekter. Det fins hele 50 dialekter og de kan være så forskjellige at folk fra nord og sør kan ha problemer med å forstå hverandre. 

 

Korsika har 260.000 innbyggere, men i juli/august kan antallet komme opp i en million. For å hindre at øya utvikler seg til et typisk turiststed har administrasjonen satt strenge begrensninger for hvor mange charterfly som får lande i løpet av sommersesongen.

 

 

Rundt omkring
Den som vil utforske hver krik og krok av øya må beregne god tid. Veinettet er godt utbygd, men med smale veier (uten autovern) som snirkler seg gjennom høye fjellpass og balanserer langs bratte stup, lærer man seg fort å tilpasse farten. Rundt neste sving ligger det kanskje en kalv og koser seg på den varme asfalten, eller en grisemamma med et kobbel unger krysser veien akkurat der det måtte passe seg.  

 

På den 40 kilometer lange halvøya Cap Corse i nord, kan du oppleve et lite Korsika i miniatyr. Her finner du alt; høye fjell, sandstrender, små badeviker, forrevne klipper, båthavner og pittoreske landsbyer.

 

Vakttårn ved Sanguinaries øyene

 

Østkysten frister med vakre byer som Bastia og Porto Vecchio, øde sandstrender og idylliske badebukter. Kjører du fra Bastia og mot vestkysten anbefales ruten over fjellet som fører til øyas tidligere hovedstad, Corte.  Videre går ferden gjennom la Scala di Santa Regina til vesle, pittoreske Evisa for så å ende opp i havne- og turistbyen Porto.  Denne ruten med sine majestetiske 90 graders fjellsider på ene siden og flotte dal- og elvefører på andre siden, innbyr til de mektigste naturopplevelser. 

 

På vestkysten er landskapet villere. I naturreservatet Scando, som står på UNESCOs verdensarvsliste, voktes kysten av røde granittklipper som stuper loddrett ned i et intenst, blått hav. Både vulkanutbrudd og tidens tann har formet de dramatiske klippene. Best beskues dette spesielle landskapet fra sjøsiden. Havnebyen Porto er et ypperlig utgangspunkt for båtturer.
 

De eventyraktige fjellformasjonene som utgjør verneverdige Calanches de Piana kan gjøre selv den mest blaserte nordmann målløs. Ville fjell troner til himmels og stuper ned i avgrunnen. De er vridd og formet i alle tenkelige og utenkelige formasjoner og har gitt opphav til mang et sagn om sin opprinnelse. 

 

Ajaccio er mest kjent som Napoleons fødeby og her ligger også øyas administrasjon. Byen er livlig med flotte havneområder, deilige strender og mange spennende markeder. Det antikke markedet i sentrum byr på mange rariteter og antikvariske godbiter. Her finner du alt fra bitte små tinnsoldater til gamle sverd, møbler og kassaapparater. Gå ikke glipp av Sanguinaires øyene som ligger noen minutters kjøretur nord for sentrum. Vakttårnene ble bygget så tidlig som på 1100-tallet og var ment å fungere som forsvarsverk mot arabiske slavehandlere.


Marked i Ajaccio

 

Lengst i sør ligger den særpregede middelalderbyen Bonifacio hvor husene nærmest klynger seg til hverandre, som for å hindre at de tipper utfor de hvite kalkstensklippene. Bonifacio er sjarmerende og de mange lystyachtene er med på å understreke byens eksklusive preg.  Det blåser nesten bestandig her, noe som gjør det til et eldorado for windsurfere og seilbåtentusiaster!
 

Hundrevis av fjellturer å velge blant

Naturen på øya kan virke overveldende, selv for en fjellvant nordmann. Korsika er et eldorado for ”toppsamlere” og for ekstra ”glade vandrere” anbefales den 18 mil lange vandreruten GR20. GR20 går gjennom vilt og til dels krevende terreng tvers over øya fra Calenzana i nord til Conca i sør. I løpet av turen forseres bl.a. øyas høyeste fjell Monte Cinto (2706m) og man må regne med å bruke fra to til tre uker på denne turen. Har dere mindre tid til disposisjon velger dere bare en kortere rute. Øya har hele 1500 kilometer merkede stier med vanskelighetsgrader som spenner fra ”lett gjennomførbar” til via ferratas.

 

En flott start på fjellturen kan dere få fra landsbyen Evisa . Evisa ligger vakkert til like ved Aïtone skogen og de mest populære rutene går til Tafunatu, Mount Cinto og innsjøene Nino og Creno. Mange vandrere bor på hjemmekoselige Hotell Aitone. Her kan støle lemmer mykes opp i hotellets basseng og ny energi inntas fra husets førsteklasses kjøkken. Den praktfulle solnedgangen langt der ute mot havet får du på kjøpet.

 

Planlegger dere tur til øyas høyeste punkt, Monte Cinto, er Corte et ypperlig utgangspunkt. Corte er Korsikas opprinnelige hovedstad med karakteristiske gamle hus, smale, brostensbelagte gater og bratte trapper. Byen har en spektakulær beliggenhet der den ligger mellom høye fjell og klipper, overvåket av byens gamle munkekloster. Her ligger også det store Napoleon museet (med sine imponerende samlinger).  Vel verdt et besøk. 
 

En trivelig togreise

Om du ingen ønsker har om å snøre dine fjellsko og ta  ”Napoleons Hester” i bruk kan Korsikas storslagne natur også oppleves i avslappet positur fra togvinduet . 

 

Korsikas eneste jernbane går fra Bastia til Ajaccio.  Den smalsporete jernbanen sto ferdig i 1894 og er en turistattraksjon i seg selv. Det bitte lille toget kan virke spinkelt, men tøffer målbevisst av gårde langs majestetiske fjellsider, smale broer, krappe hårnålssvinger og dype avgrunner. Togreisen gir også mulighet for en avstikker til en av Korsikas mange pittoreske landsbyer.

 

Til stor glede for sansene

Høyt henger de og eksklusive er de, lekkerbiskene som dingler tett i tett fra taket til Paul Marcaggis delikatesseforretning U Stazzu i Ajaccio. På veggene henger priser og utmerkelser tett i tett. Kvalitetsmat står høyt i kurs her på øya.

 

I fem generasjoner har familien drevet griseoppdrett. 

”Grisene mine er nesten som geiter”, hevder han og legger til at de har tilpasset seg livet i de korsikanske fjellene. Når de ikke søker etter friske urter, eikenøtter eller kastanjer i det bratte terrenget, slapper de av i skyggen av et tre, lykkelig uvitende om hva skjebnen har i bakhånd.

 

Det er hele tiden en jevn strøm av kunder som snuser inn dufter og kroer seg over alle godsakene . Kunder fra hele verden kommer hit for å kjøpe hans berømte lonzu (tørket svinefilet), coppa (tørket mørbrad) og prizuttu (saltet skinke). Andre lokalproduserte varer, som oster, honning, olivenolje og vin får du også her.  Paul byr gladelig på smaksprøver og du går neppe tomhendt derifra… 

 

Korsikas berømte krydder, maquis, består av en blanding av bl.a. rosmarin, eukalyptus, myrt, villroser og lavendel. Perfekt til lammelår en kald høstkveld. På øya får du også de herligste oster! Forsøk geitosten fra Venachese eller Alta Roccas ost av sauemelk. AOC viner fra Sartène, Cap Corse elller Patrimonio og den prisvinnende likøren Mavella  kan også anbefales! De lokale olivenoljene bør absolutt få en plass i bagasjen hjem og kastanjehonningen fra Ascu utgjør en kjempesøt gave!

 

Korsikanerne er et musikalsk folkeslag og den korsikanske folkemusikken er usedvanlig betagende! Flerstemmig sang der alle stemmer er melodiførende og selvstendige, polyfoni, er typisk for Korsika.  Sommermånedene byr på mange konserter og da med den stemningsfulle musikkfestivalen i Erbalunga i august som et av høydepunktene.  
 

Domaine de Murtoli - Edens hage på Korsika

Korsika byr på overnattingsmuligheter i alle prisklasser og kategorier, fra lekre 5-stjerners hoteller til små private innkvarteringer.

 

Er du på jakt etter det lille ekstra, og setter pris på vakre, fredfulle omgivelser, bør du dra sør på øya til Domaine de Murtoli.
  

Her, mellom Bonifacio og Sartène, omkranset av makilunder og fjell på ene siden og Middelhavet på den andre siden, har Paul Canarelli og hans kone Valerie bygget sitt livsverk. Det hele startet med en forfallen gjeterbolig som Paul arvet fra sin bestefar. Huset fra 1500-tallet var i en sørgelig forfatning.  Verdiløst for mange kanskje, men Paul har en egen evne til å se muligheter.

 

 ”Jeg ønsket å bevare det opprinnelige, men innså at her måtte vi gå grundig til verks. Min tilknytning til øya er sterk og med et brennende ønske om å skape verdier og ta vare på gamle tradisjoner tok min forretningsidé form”, smiler Paul. Med tiden er eiendommen utvidet til 2000 hektar. Alle de 12 renoverte bygningene fra 1500-1600 tallet har beholdt sin opprinnelige stil og særpreg. Interiøret består av en rustikk blanding av hvite murvegger, trebjelker i taket, håndlagde lyskroner og innbydende baderom av marmor.  Hvert hus har eget svømmebasseng og frokosten som blir brakt deg hver morgen smaker om mulig enda bedre når den inntas i utekjøkkenet. 

 

Maten er viktig for korsikanerne og på Domaine du Murtoli får du det beste av det beste. I Grotten, en stemningsfull grotte-restaurant, tilberedes kortreist gourmetmat av kokker fra Michelin premierte restauranter. Med vakre kandelabre som eneste lyskilde og til tonene fra korsikanske folkemusikeres melodiøse stemmer, gir opplevelsen føde for kropp og sjel. Strandrestauranten byr på lekre retter og er perfekt for solskinnsdager og romantiske sommerkvelder.

 

Strandområde strekker seg over 8 kilometer, så her kan dere nyte badelivet i fred og fordragelighet. Det turkise vannet er innbydende og den varme, lyse sanden er velvære for trette føtter.

 

Området egner seg ypperlig for turgåing. Fasaner og andre fargerike fugler er et vanlig syn, og bli ikke overrasket om smågriser piler forskremt foran føttene dine. Vertskapet organiserer gjerne temadager med arkeologisk visitt til Cauria, korsikansk matlaging, vinsmaking, golf, ridning, jakt, kajakktur eller fiske. Shopping og sightseeing i vakre Bonifacio er også en mulighet. Eller finn roen og nyt stillheten på Domaine du Murtoli. Valget er ditt.

 

Reisen

Fra midten av april til midten av oktober flyr Langley Travel direkte til Korsika. Rutefly til Nice og videre derifra til en av Korsikas fire internasjonale flyplasser er også en mulighet. Det finnes gode fergeforbindelser  fra Nice, Marseille og Toulon eller fra San Remo og Sardinia i Italia. Overfarten fra Sardinia til Korsika gjøres unna på en times tid. Ekspressbåten fra Nice til Calvi tar to og en halv time, ellers varierer reisetiden fra syv til tolv timer. 

 

Tekst og foto: Eva K. Øvstegård

Tilbake til hovedsiden - Frankrike
 

 © 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

 Google
 
   

 

 

Friend Link:Nike Huarache Mens Shoes,Nike Air Jordan Sky High OG Shoes,Nike Air Max 1 Ultra SE Shoes,Nike Air Max 2016,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 Mid
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index