Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

- Ungarn

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Feriesenter

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Nordøst-Ungarn - en reise i kultur og tradisjoner

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Hvis du er interessert i å få vite mer om spennende mål utenfor allfarvei, sjarmerende byer og Ungarns kultur og håndverk samt Ungarns svar på Jørgen Hattemaker er det klokeste du kan gjøre å lese videre...
 

HORTOBÁGY - Den Ungarske Prærien
Drar man til Hortobágy er man bokstavelig talt ”helt på jordet”! Dette enorme, flate slettelandskapet, pusztaen, dekker over 80.000 hektar og består av gressletter, våtmarksområder, edelløvskog og innsjøer. Hortobágy Nasjonalpark er Ungarns største og eldste nasjonalpark og i 1999 fikk den sin velfortjente plass på UNESCOs verdensarvsliste.

  

I nasjonalparken ivaretas den unike floraen og faunaen. Området er spesielt populært blant fuglekikkere. Her finnes rundt 347 forskjellige fuglearter, deriblant den sjeldne stortrappen, en meterhøy fugl på tyve kilo.

Organiserte utflukter foregår enten på hesteryggen eller i en hestevogn. En tur på den ungarske prærien er en annerledes opplevelse som er vel verdt å få med seg.

 

Hestene – Pusztaens akrobater
Når sommervarmen brer seg over pusztaen er luftspeilinger et hyppig fenomen. Men chikosene (rytterne) og rasehestene er virkelig nok. I tradisjonsrike blå drakter byr de ungarske cowboyene på en forrykende oppvisning. Her får du virkelig følt pusztaen på pulsen. Ungarerne er et gammelt rytterfolk og at de kan sine kunster levner showet ingen tvil om! Formasjonsridning, tempo og akrobatikk er bare noen av ingrediensene.

Rytternes pisker smeller som pistolskudd i luften, de vakre hestene adlyder hvert minste, lille vink. En hest sittende på bakenden, tilsynelatende i avslappet positur, er et høyst uvanlig syn. Ifølge chikosen er dette langt fra hestens yndlingsposisjon. Likevel leer den ikke på en hov før rytteren gir tegn. Dette forklares med at hestene i krigstider måtte være så veldresserte at de kunne gå i dekning, kanskje ligge helt flate for å skjule seg for fienden. De ble opplært til å tåle lyden av pisken som kan minne om pistolskudd, dermed kunne de ligge musestille mens fienden strøk forbi og krigen raste rundt dem.  

Ungarerne er med rette stolte av pusztaen sin. Og etter opplevelsesrike timer på slettene er det nærliggende å tro at puszta og hester må være for ungarerne det fjell og fjorder er for nordmenn.

 

Sjarmerende byer
Debrecen
Ute på de store slettene ligger den vakre universitetsbyen Debrecen. Med sine 200.000 innbyggere er dette Ungarns nest største by og dessuten øst Ungarns kulturelle og økonomiske sentrum.

En gang var Debrecen kalvinismens hovedsete  i øst Europa og gikk derfor bare under navnet ”Kalvinismens Roma”. Debrecen har flere spennende festivaler, muséer, bra shoppingmuligheter i sentrum og på markedene, mange gode restauranter, utesteder og flere interessante severdigheter.

Nagyerdei Park dekker et enormt område og har garantert noe som fenger, uansett alder! Her finner du Aquaticum vannpark, Állatkert Zoo og fornøyelsesparken Vidámpark. Benytt også anledningen til en tur innom restaurant Vigadó. Dette praktbygget fra 1826 er i klassisk stil og huset opprinnelig et kurbad. I dag er dette et av byens mest populære spisesteder og en av Debrecens vakreste bygninger. 

Gå ikke glipp av Nagytemplon, den vakre kirken midt i Debrecen sentrum, som stolt vitner om byens historie. Ta også en titt innom Grand Hotel Aranybika. Hotellet fra 1915 er i jugendstil og med sin forseggjorte glasskuppel, utsøkte glassmalerier og klassiske statuer er den litt av et syn. Hotellets restaurant er like elegant og her kan du nyte deilig ungarsk- og internasjonal mat og ikke minst søte kaker! Velbekomme!

Nyíregyháza
Lengst i nordøst med grense mot Slovakia, Ukraina og Romania ligger Szabolcs-Szatmár-Bereg. Dette fylket byr på mye spennende historie og innbyggerne er kjent for å holde godt fast ved sine kulturtradisjoner.

Med sine 120.000 innbyggere er Nyíregyháza den største byen i området og vel verdt et besøk. Her renner elven Tisza som er svært populær blant fiskeentusiaster og ypperlig for kanoturer. Nyíregyháza  er kjent for sine varme kilder som skal ha helsebringende effekt. Kurbadene frister med termalvann som holder temperaturer på mellom 30 og 93 grader celsius. Godt for både kropp og sjel. Reiser du med barn er Aquarius Aquapark, Fun World og Children’s World ikke til å komme utenom. Her finner små (og store) våghalser nok av utfordringer i det våte element.  

 

Tradisjonell kultur og håndverk
Tuba Gård
I utkanten av Hortobagy, 5km fra Hajduszobosló, ligger Tuba Gård. Gården er over 100 år gammel og fremstår i dag som en blanding av bondegårdsdrift, museum og restaurant.

 

På Tuba Gård bys du tradisjonell, ungarsk mat tilberedt i steinovn eller på utendørs grill. Til maten serveres det beste av landets lokale drikker ispedd underholdning, både av verten selv og orkesteret som spiller opp med ungarsk folkemusikk.  Med hardigardi (feleinstrument) og Kocsogduda (tubainstrument) som akkompagnement synges det om kjærlighet til landet og forfedrene. Ungarsk folkemusikk kan være både livlig og melankolsk, men den er ikke ensbetydende med sigøynermusikk som mange tror.

 

De ungarske spesialitetene er mange og kosten kraftig, men noen høneblund rekker du neppe. Innimellom de mange rettene tar verten Stephen deg med på omvisning på den praktfulle gården. De ungarske gjeterhundene med sin rastaflette-pels får også vist sine kunstner der de løper rundt blant langhårede racka sauer, lippizaner-hester og ungarsk grå-fe. Hundene får dyrene til å adlyde som var de den mektigste kommandant!

 

Opplæring i bruk av gjeternes pisk står også på programmet. Det ser lekende lett ut der  de erfarne gjeterne lar pisken sveve grasiøst og lynraskt gjennom luften. Når det blir gjestenes tur til å prøve seg ender de fleste opp med å surre pisken rundt seg selv, og så står man der som i en skrustikke... Tro meg, det er mye vanskeligere enn det ser ut for!

 

På Tuba Gård får du innblikk i kultur og tradisjoner på en utradisjonell måte. Mye moro for både små og store og garantert en helt spesiell opplevelse!

 

 

Sóstó utendørsmuseum
Noen kilometer utenfor Nyíregyháza ligger et av Ungarns største utendørsmuséer, Sóstó. Muséet er kåret til  ”Årets Museum” og ”Det Mest Familievennlige Muséet” og er en ypperlig måte å oppleve fortidens Ungarn på. Her holdes gamle tradisjoner i hevd og du kan se og oppleve folkedans, rideoppvisninger, tradisjonelle hus og bygninger samt kunst og håndverk fra regionen. 

Madjarene (ungarerne) ankom dette steppelandet ridende til hest og Ungarn er ikke uten grunn kjent som et tradisjonsrikt hesteland. Kamper foregikk fra hesteryggen og ungarske våpen (pil og bue/sverd) var beryktet for sin suverene kvalitet. I Sóstó arrangeres jevnlig hesteoppvisninger der rytterne ikledd sine fargerike folkedrakter illustrerer gammeldags krigføring i et tempo som kan ta pusten fra deg. Blir du som publikum bedt om å assistere er det bare å trå til, for dette er både imponerende og spennende!

 

Tradisjonell kokekunst kan du også få innblikk i her. Og husk – noen ganger er det enkleste det beste. Prøv rykende, ferskt steinovnsbakt brød med rømme og krydder på. En smaksopplevelse av de helt store!

 

”Jørgen Hattemaker”
I Balmzújváros bor Ungarns svar på ”Jørgen Hattemaker, Gyula Mihalkó. Han er 4. generasjon hattemaker og levende opptatt av å føre sitt håndverk videre. Familien har drevet produksjonen siden tidlig på 1800-tallet. Når han nå snart tar sin hatt og går over i pensjonistenes rekker, er det i trygg forvissing om at hans datter står parat til å ta over familiebedriften.

”I 1832 tok det 4 år å lære jobben, og arbeidsdagen kunne vare fra klokken fem om morgenen til åtte om kvelden”, forteller Gyula. Selv om arbeidsøkten for hattemakeren er atskillig kortere i dag, krever hatteproduksjon fremdeles hardt fysisk arbeid og prosessen er lang. Tolv til femten timer tar det å lage én hatt, men pga den lange tørkeprosessen går det en uke før hatten er ferdig. Gyula lager flere typer hatter som tradisjonsrike gjeterhatter, caps, byhatter, folkedanshatter og små souvenirhatter. Ungarn vet å sette pris på tradisjonelt håndverk. I 1999 mottok Gyula prisen ”Folkekunstner” og i 2003 kunne han krone seg med tittelen ”Mester i folkekunst”. 

 

”Ferenc pottemaker”
Byen Nádudvar er velkjent for sin sorte keramikk. Pottemakerfaget er et av verdens eldste håndverk og i Ferenc Fazekas’ keramikkverksted sitter historien i veggene. Familien har drevet med keramikk siden 1750.

”Leiren som brukes her er helt spesiell for vår regionen. Den blandes ut med vann, filtreres og tørkes deretter i solen. Etter 1 års lagring i kjelleren kan den tas i bruk og formes til bruks- og pyntegjenstander”, forteller Ferenc engasjert. Den svarte fargen som er typisk for Náduvar dannes etter 10 timer i vedovn. Krukker som brukes for oppbevaring av mat har gjennomgått en varmebehandling på 850 grader celsius. Krukker som skal oppbevare væske trenger enda høyere temperatur.

Den prisvinnende keramikeren Ferenc jobber aktivt for å fremme tradisjonelt kunsthåndverk. Og at han er en populær og dyktig lærer ser man av de mange små kunstverkene som barna på Náduvar skole har laget. Det hersker ingen tvil om at den prisvinnende kunstneren har lykkes i å føre gamle håndverkstradisjoner og skaperglede videre til neste generasjon. 

 

REISEN Slik kommer du deg rundt
Med litt planlegging kan du fint reise rundt i Ungarn med offentlig kommunikasjon. Både buss og tog er svært rimelig. Gjennomsnittspris for tur/retur billett med buss til nevnte byer er ca 15 Euro, men for barn og pensjonister er prisen enda lavere.

Leiebil er også en flott måte å komme seg rundt på. Ungarn er ikke så stort og du kommer langt på et par timer. Bil kan leies både hos internasjonale og lokale bilutleieselskap. Gjennomsnittspris for en leiebil er ca 30 Euro per dag. Motorveiavgift tilkommer (ca 20 Euro for 4 dager), og dette kan du ordne hos leiebyrået. Motorveiene er oftest av god kvalitet, mens veinettet i landsbyer og tettsteder kan være av varierende standard. Vær obs på at landet har nulltoleranse for alkohol når det gjelder bilkjøring.

Avstander og kjøretid med bil:
Budapest - Hortobagy Puszta: 183 km - ca 2 timer og 16 minutter
B - Debrecen:  233 km – ca 2 timer 20 minutter
B - Nyiregyhaza: 237 km ca 2 timer og 18 minutter
B - Tokaj: 230 km – ca 2 timer og 37 minutter
B - Balmzújváros : 216 km – ca 2 timer og 12 minutter
B - Naduvar: 262 km – ca 2 timer og 44 minutter

 

Overnatting
Ungarn har mange fine campingplasser som er både populære og rimelige. Er du tilhenger av teltlivets gleder vil du ofte oppleve at overnatting er gratis. Vandrerhjem og pensjonater er også gode og billige alternativer. Hotell finner du i alle kategorier og prisklasser.

 

Reisen til Ungarn
Med Norwegian kan du fly direkte både fra Oslo Gardermoen og Moss Rygge til Budapest. Turen tar i overkant av 2 timer og er du tidlig ute kan du være heldig og få kampanjebilletter til under 1000 kroner tur/retur.

En oversikt fra det svenske vekslingsbyrået X-change viser at du (høsten 2009) får mest for pengene i øst Europa. Spesielt godt an ligger Ungarn som har et prisnivå på omtrent 50 % av Norge. Så hva venter du på! God tur!

 

Nyttige linker: 
Ungarn:
http://www.ungarn.dk/main.php?folderID=968&lang=nor
Overnatting: http://www.hungary.com/search-services/accommodation?&iid=1&detailed=1
Tokaj:
http://www.tokaj.hu/?useLang=en
Nyíregyháza: http://tourinform.hu/tourinform-sostogyogyfurdo?folderID=76421
Debrecen: http://eng.debrecen.hu/tourist/tourist_information
Hortobagy: http://www.hortobagy.eu/eng/index.php og http://hnp.nemzetipark.gov.hu/index.php?lang=en
Sosto utendørsmuseum: http://hungarystartshere.com/Sosto-Open-air-Village-Museum-Sostoi-Muzeumfalu-Nyiregyhaza eller http://www.muzeumfalu.hu/
Balmazújváros, hattemakerens hjemby http://en.balmazujvaros.hu/  
Nádudvar, pottemakerens, hjemby: http://www.nadudvarifazekas.hu/
Spa i Hajdúszoboszló: http://uk.hungarospa.hu/
Spa i Nyíregyháza: http://www.1hungary.com/search/nyiregyhaza_sostofurdo/wellness-p1/
Vingården Hudácskó:  http://www.hudacsko-pince.hu/index-en.html
Tuba Tanyas gård: http://www.vendegvaro.hu/Tuba-Tanya-aktiv-pihenes

Buss info: http://www.volanbusz.hu/en/

Tog info: http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll/xslms/index?language=2

 

Tekst og foto: Eva K. Øvstegård

Tilbake til hovedsiden - Ungarn
 

 © 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

 Google
 
   

 

 

Friend Link:Nike Huarache Mens Shoes,Nike Air Jordan Sky High OG Shoes,Nike Air Max 1 Ultra SE Shoes,Nike Air Max 2016,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 Mid
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index