Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Hellas

- Kreta

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Spennende historiske Kreta-minner

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Kreta er en øy fullspekket av historiske minner. Mange steder er knyttet til de greske gudene, og blir mye mer fascinerende å besøke hvis dere har lært litt om historiene på forhold.
Her har vi tatt for oss to av de mest kjente stedene, og begge passer det godt å besøke på familieferie. Et tips er dog å være tidlig ute. Om sommeren blir det nemlig både fryktelig varmt og fryktelig fullt utover dagen ...


Knossos

Mest kjent av alle Kretas fortidsminner er Knossos.
Dette er ruinene etter palasset der sagnkongen Minos bodde (for ca. 4000 år siden). Historien om det fryktede uhyret Minotaurus kommer herfra. For det var nettopp her Daidalos bygde labyrinten der Minotaurus ble stengt inne.

 

Minotaurus var et redselsfullt vesen med menneskekropp og oksehode. Et monster som drepte og spiste alle som ble sendt inn til han i labyrinten. Hvert niende år var kongen i Athen nødt til å sende syv gutter og syv jenter til Knossos for at de skulle gis til Minotauros. Men da tiden av kommet til den tredje ofringen, meldte prins Theseus seg. Han så det som sin plikt å gå inn i labyrinten for å drepe Minotaurus, og han fikk hjelp av kong Minos datter Ariadne. Hun hadde forelsket seg i Theseus, og gav han et garnnøste til å rulle ut mens han gikk innover i labyrinten. Dermed visste han hvilken vei han skulle følge tilbake, og kom seg levende ut igjen, etter å ha drept Minotaurus. Vel uten av labyrinten tok Theseus med seg kongsdatteren Ariadne og de rømte fra Kreta.

Knossospalasset var uendelig stort og flott, og hadde mange fantastiske rom, med flotte veggmalerier. I dronningens rom fantes til og med et vannklosett - kanskje verdens første! I Knossos hadde de avanserte vannsystem med forskjellige vannkanaler for renset drikkevann, vanlig regnvann og kloakk.
 
Mannen som kjøpte og gravde frem Knossos var engelsk og het Arthur Evans. Han bestemte seg for å bygge opp igjen palasset slik han mente det hadde sett ut. Det er derfor du idag kan se noen av rommene slik han trodde de så ut. Besøker du Knossos er det lurt å bli med på en guidet tur, for guidene her kan utrolig mye og er veldig flinke til å fortelle (på engelsk).

På Kreta har man funnet ruinene etter tre andre store minoiske palasser: Faistos, Malia og Zakros. Disse og historier knyttet til dem kan du lese mer om i boken
Bli med oss til Kreta fra vårt forlag Happy Learning.

Diktihulen

I denne hulen skaper dryppesteinene en eventyrlig stemning, og enda mer spennende blir besøket når du kan historien om hvordan den mektige greske guden Zeus ble født og vokste opp nettopp her.

Zeus mor Rhea var redd for at hennes mann, Kronos skulle spise opp Zeus, slik han hadde gjort med de andre barna deres. Så Rhea reiste til Diktihulen da hun skulle føde. Etterpå dro hun tilbake til Kronos med en stein pakket inn som en baby, og Kronos  spiste steinen i et eneste stykke. Zeus var dermed trygg i Diktihulen, der han ble passet på av to nymfer. Ni koureter trommet og danset at å overdøve gråten, slik at Kronos ikke skulle høre sin sønn og bli mistenksom. Av geita Amalthea fikk Zeus melk, og hornene hennes var magiske. De var alltid fylt med honning, frukt og blomster. Zeus vokste raskt, og da han ble stor nok til å forlate hulen takket han Amalthea ved å gjøre henne til en stjerne på himmelen. De to nymfene fikk Cornucopia - det magiske geitehornet. Med dette kunne de ønske seg all slags mat og drikke - og straks var hornet fylt til randen av nettopp det de hadde ønsket seg.
 

Tekst og foto: Wenche Aale Hægermark

 


 

Flere reportasjer og reisebrev fra Kreta

- Fire fantastiske strender på Kreta

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Air Max 2016 Schuhe,2017 Nike Air Max,Air Max 90 Mid,Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Nike Air Max 90 Turnschuhe,Nike Air Max 95 Turnschuhe
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google