Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Hellas

- Kreta

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Fire fantastiske strender på Kreta

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Det er selvfølgelig langt flere enn fire fantastiske strender på Kreta
- det er faktisk utrolig mange flotte strender her. Mange ligger
ved eller i nærheten av større feriesteder og -byer.
Mens disse fire strendene ligger mer for seg selv.


Elafonissi

Denne makeløse korallsandlagunen ligger så langt sørvest du kan komme på Kreta. Her er vannet krystallklart og turkisfarget, mens sanden i strandkanten er rosa - farget av ørsmå biter fra koraller. I havet kan dere snorkle rundt blant morsomme fisker og oppdage flotte sneglehus, kanskje får dere også øye på en og annen sjøhest. Det er ikke uten grunn at området kalles Kretas Maldivene ... 

Den lange stranden er delt i to av en liten kanal, slik at den ene delen ligger på fastlandet og den andre på en liten øy som beskytter mot vinden. Den mest småbarnsvennlige delen er den beskyttede på fastlandet. Her er det langgrunt og ingen store bølger. Midt i kanalen fosser vannet frem i rask fart og frister mange til å "kjøre" fremover i vannet.

Heldigvis er stranden på EUs beskyttelsesprogram (med restriksjoner på bygg og bruk og dermed salgsstand) slik at den forblir like vakker år etter år.

Fra Chania er det rundt 75 km til Elafonissi, og selv om veiene over fjellet byr på fantastisk utsikt, er de kronglete, så regn med et par timer på bilturen. Dere kan også ta lokalbuss (en del bussjåfører virker dog å kjøre med livet som innsats) eller være med på en organisert tur. Fra den koselig kystbyen Paleochora går det badebåt. 

Palmestranden Vai

På diametralt motsatt side av øya; i nordøst ligger enda en fantastisk strand - Palmestranden Vai. Her finnes Europas største palmeskog. Vannet er klart og rent, og snorkling langs klippene byr på et spennende undervannsliv. Surfing og vannski er populære strandaktiviteter.

Siden stranden ligger innimellom to fjell er den ikke så veldig stor og i sommermånedene blir det temmelig fullt her, så vær tidlig ute. Også denne stranden og ikke minst palmeskogen er med på EUs beskyttelsesprogram, men klosteret som ligger i nærheten har fått lov til å drive en restaurant på stranden, og maten som serveres er faktisk riktig god; tradisjonsrik kretisk mat. 

 

Palmene som vokser her finnes ingen andre steder enn på Kreta, og jeg har hørt en morsom, men tvivelaktig historie som hvordan palmeskogen oppstod:
For mer enn tusen år siden gikk noen araberer i land på her. De simpelthen elsket dadler, så de spiste og spyttet ut kjernene, spiste og spyttet ut kjernene, spiste og spyttet ut kjernene. Jo de spyttet ut så mange daddelkjerner at det ble en hel skog av det. (hentet fra boken Bli med oss til Kreta fra vårt forlag Happy Learning)

Fra Sitia er det 25 km til Vai, og 92 km fra Agios Nikolaos. Hvis dere ikke vil kjøre egen bil går det flere lokalbusser fra Sitia.

Lenger sør langs østkysten finnes det flere fine strender (som ikke er like folksomme), for eksempel vindsurferfavoritten Kouremenos og barnevennlige Chiona.

Falassarna

Tilbake til vestkysten, men denne gangen i nord, ligger enda en strand som er manges favoritt. Falassarna er flere kilometer lang og det blir sjelden fullt her. Med finkornet sand og krystallklart, turkisfarget vann og utsikt til en utrolig vakker solnedgang er det ikke så rart at mange har stedet som sin favoritt. Men iblant kan det blåse temmelig friskt her. Litt lengre opp fra stranden finnes ruinene etter eldgammel mektig havneby, som har havnet flere hundre meter inne på land etter at øya tippet for 1500 år siden.

Det finnes en kafe ved begynnelsen av stranden og inne i landsbyen Falassarna finnes det noen små hotell og utleieleiligheter samt koselige spisesteder.

Fra Chania er det 45 km hit, og veiene er stort sett gode.

Frangokastello

Nedenfor Frangokastello-festningen på sørkysten ligger en koselig, langgrunt og veldig barnevennlig sandstrand. Om sommeren kan det bli temmelig fullt her, og det finnes flere andre koselig mindre strender på gangavstand. De er dog ikke like langggrunte. 

Frangokastello ligger i Stakia-området, her er det mange høye fjell, raviner og grotter. Både Europas lengste ravine; Samaria og den kortere og dermed mer familievennlige Imbros-ravinen ender i nærheten av Frangokastello. Begge er populære vandreturer, gjennom en spennende natur. 

I Frangokastello finnes noen små hoteller og utleieleiligheter og et par restauranter.

Tekst og foto Wenche Aale Hægermark

 


 

 
 
 


 
 
 

Flere reportasjer og reisebrev fra Kreta

- Spennende historiske Kreta-minner

 

Verdt å tenke på - noen praktiske tips

Solvettreglene
Nyt solen - unngå å bli solbrent. 

Solvettreglene - tilpasset barn og unge
Barn får ofte mer sol enn voksne, så beskytt dem ekstra godt

 
Vi har samlet mange flere nyttige tips og gode råd.

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Yeezy 350 Boost V2,Adidas Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra Chaussures,Nike Air Force 1 07,Air Force 1 Flyknit Chaussures,Air Force 1 Mid 07 Chaussures
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google