Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite? 

Reisemål

Norge

- Fjellet

- Kysten

- Byene

- Bygdene

- Nasjonalparkene

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Livet i fjæra

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Fjæra, eller tidevannsonen, er den delen av kysten som blir oversvømt ved flo og lagt bar ved fjære.

 

Siden fjæra legges tørr eller oversvømmes to ganger i døgnet så må dyrene og plantene som lever her tåle store forskjeller både når det gjelder uttørking, temperatur og saltnivå. Likevel; det lever tusenvis av forskjellige dyr og mange hundre planter i fjæra, så dette er et spennende område å undersøke nærmere

Det finnes mye spennende i fjæra og det er gøy å lage sin egen bok om den. Hos norsknettskole kan dere finne flere ideer til en slik bok. 

Fjæra er ikke den samme overalt. Noen steder stuper fjell og klipper rett ned i sjøen, andre steder slår bølgene over svabergene ved flo (høyvann) eller strender  med forskjellige underlag; stein, grus eller sand. Hvordan fjæra er, avgjør hvilke planter og dyr som klarer å leve der. Det samme gjør vindforholdene, ligger stedet lunt eller værhardt. På en lun sandstrand lever for eksempel helt andre dyr enn på en ubeskyttet rullesteinstrand eller klippestrand.
 

 


Dyrene i fjæra

Bunnforholdene er avgjørende for dyra som lever i fjæra. Dyrene som lever på hard bunn, som f.eks. rullestein eller klipper er nødt til å kunne beskytte seg. Mange av dem har derfor harde skall, for eksempel skjell, snegler, krabber, kreps og kråkeboller. 

I sand eller annen bløtbunn kan dyrene grave seg ned eller ta samme farge som bunnen. Så selv om det kan se litt livløst ut, lever det veldig mange slags dyr her. Både mark, skjell og krepsdyr som reker graver seg ofte ned i bunnen og kommer opp når de skal spise. Sjøstjerner og små bunnfisk trives også på bløtbunnen i fjæra.

 

Mens ganske mange av dyrene i fjæra følger tidevannet og på den måten unngår uttørking, så vil de fastsittende dyrene gjemme seg i eller under skjell, grave seg ned i sanden eller gjemme seg under steiner til vannet kommer tilbake.

Det er ganske lett å følge smådyrene når de beveger seg på bunnen, for de beveger seg ofte ganske langsomt, fordi oksygenopptaket i vann skjer langsommere enn på land. Så istedenfor å springe fra sine fiender må de stole på skallet, kamuflasjefargene eller grave seg ned.

Nettstedet miljolare.no (Miljølære - et verktøy for bærekraftig utvikling) har omfattende informasjon om dyrelivet i fjæra.

 

 

Det spirer og gror i tidevannsonen
 

I fjæra vokser mange forskjellige sorter av tang og tare, og på dem lever mange av fjæresmådyrene.

Blomsterplantene i fjæra - og litt høyere opp på stranden lever under andre forhold enn plantene lengre inn i landet. Det er nærheten til havet som gjør forholdene annerledes. Alle planter som lever ved sjøen må tåle å få saltvann skylt over seg og at vinden blåser kraftig. Dessuten er det nesten alltid mangel på ferskvann.


Hvis dere går på blomsteroppdagelsesturer i fjæra, så oppdager dere nok ganske raskt at det vokser forskjellige slags blomster på ulike strender. På sandstrender kan dere finnes bl.a. strandnellik og gåsemure, på rullesteinstrender trives bl.a. strandstjerne og strandkål og på klipper og svaberg vokser bare blomster som tåler tørke godt, som f.eks. bitter bergknapp.

Er barna spesielt interessert i blomster kan det være en god ide å lage et herbarium (plantesamling) - enten et tradisjonelt med pressede blomster eller et digitalt.

Nettstedet miljolare.no (Miljølære - et verktøy for bærekraftig utvikling) har også omfattende informasjon om plantelivet i fjæra.

 


 

 


 

Noen av våre nyttige naturtips

Vis sjøvett

Lær sjøvettreglene

Solvettreglene og ekstra solvettreglene - for barn og unge
Nyt solen - unngå å bli solbrent

Ta med god mat på tur

Tips til god og enkel turmat

Fototips
Lær å ta bedre bilder

Vi har samlet enda flere nyttige tips og gode råd.

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale HægermarK
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Adidas Yeezy 350 Boost V2 Sneakers,Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra,Nike AF1 07,Air Force 1 Flyknit Shoes,Nike Air Force 1 Mid 07
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google