Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite? 

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Natur i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Ta med barna på naturekspedisjoner

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Å gjøre en tur i naturen til en naturekspedisjon er enkelt. Bare tenk på å ta med  nødvendig utstyr i forhold til det dere vil undersøke, så blir ekspedisjonen mye mer interessant. Videre er det å lage en naturekspedisjonsbok, en fin måte å holde oversikt og få mer ut av turene.

Å gjøre en tur i naturen til en naturekspedisjon er en enkel sak.

Dere kan:
- lete etter dyrespor både i form av fotavtrykk, ekskrementer, spisespor, fugleboller (gulpeboller). Fotavtrykk i snøen er gjerne spesielt tydelig.

- se etter dyreboliger, men tenkt på at mange dyr ikke vil røre ved stedet igjen dersom de kan lukte fremmende lukter. Så rør verken fuglereir eller jordhuler. Spesielt i vannkanten kan dere finne mange hjem som bæres på ryggen av eieren. Ta bare sneglehus og skjell som dere er sikre på at er tomme og dermed forlatt. Løft på steiner og se hva som lever under dem.

 

- ta med lommelykt og gå på ekspedisjon om natten. Det er spennende i seg selv å være ute på natten. Dessuten er det mange dyr som hviler om dagen og først kommer frem om natten.

- dere kan studere planter og trær og lete etter spesielle arter. En morsom idé som jeg fant i boken Utforsk naturen går ut på at dere tar på dere sko med dype mønstre i sålen (som er ren før dere går), gå så ut i naturen for å samle frø under sålen. Videre: legg et lag med jord i en form, drep alle frøene i jorda ved å bake den i en halvtime på 100 grader. Ta ut formen og avkjøl jorden. Skrap alt som har festet seg under skoene opp i jorden. Vann jorda, dekk til med plastfolie og sett den i vinduskarmen slik at den får mye sol. Sjekk formen og hold jorden fuktig de neste dagene/ukene. Snart vil dere se nye planter som spirer opp av frøene som festet seg til skosålene.

Tenk på at hvis dere tar med nødvendig utstyr i forhold til det dere vil undersøke, så blir ekspedisjonen mye mer interessant.  Aktuelt feltutstyr er naturlig nok avhengig av hva dere skal se etter og hvor dere skal være.


Velg, med utgangspunkt i denne listen, det som passer for den enkelte ekspedisjon:

- forstørrelsesglass
- håv og en liten bøtte (hvis dere skal utforske livet i vannet)

- kamera
- kikkert (hvis dere skal se på noe som er langt unna)
- lommelykt (hvis dere skal ut når det er mørkt)
- naturhåndbok
- notatbok/ark og blyanter (til å skrive og tegne ned det dere ser)
- pinsett (til å plukke opp små ting dere vil ha med)

- plastposer med lynlås (til å samle for eksempel frø og planter i)
- plastboks(er) (sørg for at den har lokk slik at dere kan samle levende småkryp, og liten så den ikke tar så stor plass i sekken). 

En naturekspedisjonsbok er en fin måte å ha oversikt og få mer ut av ekspedisjonene. Dere kan enten lage den sammen eller oppmuntre barna til å lage sin egen.

Her fører dere opp ekspedisjoner dere har vært på. Når, hvor og hva så dere?
Skriv om, tegn og lim inn bilder av dyr, dyrespor, planter og naturen der dere var. Finner dere rester fra dyr, slik som fjær, slangeskinn eller pelsrester, så lim inn dette også. Sjekk gjerne på internett for eksempel Wikipedia, eller i et tradisjonelt leksikon, og finn frem fakta om de forskjellige dyrene og plantene.

Er barna spesielt interessert i blomster kan det være en god ide å lage et herbarium (plantesamling).© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Air Max 90,Air Max 95 Sneakers,Adidas Yeezy 350 Boost V2,Yeezy 750 Boost Schuhe,Adidas Zestra
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google