Hovedsiden     Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

- Storbritannia

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Newcastle Gateshead

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Nord Englands største by har børstet av seg fordums kull- og industristøv og reist seg som en Fugl Føniks av asken! Stempelet som grå og skitten industriby er for lengst historie.

 

Etter 10 år med ekstrem oppussing har Newcastle Gateshead slått ut i full blomst og er i ferd med å seile opp som en av Storbritannias mest trendy byer.  Ikke rart at Lonely Planet har satt den på sin liste over 30 ”Up and coming” destinasjoner! 

 

Newcastle Gateshead er egentlig to byer med beliggenhet på hver sin side av elven Tyne. I år 2000 ble byene slått sammen til én turistdestinasjon og millioner av pund er investert i nyskapning, renovering, infrastruktur og kultur.

Sammenslåingen og storsatsingen på Newcastle Gateshead som én turistdestinasjon har skapt ny giv til byen og resultatet så langt er en eneste lang suksesshistorie!

 

Området har en lang og tradisjonsrik gruve- og industrihistorie. Spesielt kjent er byen for sitt ”sorte gull”, kullet. Ifølge lokale arkiver har det vært drevet organisert kullutvinning fra så tidlig som på 1100-tallet. Etter hvert ble ull også en viktig handels- og eksportvare og shippingindustrien bidro til oppgangstider for byen. Newcastle seilte i medvind frem til 1980-1990 tallet, da den økonomiske depresjonen medførte massenedleggelse av industri og utbredt arbeidsledighet.

 

Newcastle Gateshead er preget av en fascinerende blanding av gammel og ny arkitektur, med middelalderbygninger, gregorianske hus og nyskapende, arkitektoniske perler i skjønn forening. Så får vi heller bære over med at et og annet planløst bygg fra 60-70 tallet dukker opp hist og pist.

 

  

 

Her er Eva K. Øvstegårds 20 tips til opplevelser og ”utsvevelser” i Newcastle-området:

 

1. Angel of the North
På en høyde utenfor Gateshead sentrum troner Angel of the North.
Tilreisende med bil og tog kan ikke unngå å legge merke til dette etter hvert så berømte landemerket.  Den 20 meter høye stålengelen har et vingespenn på 54 meter. Det gjør den like høy som en 5-etasjes bygning og like bred som vingene på en jumbojet! Et fascinerende og overveldende stykke kunst av Antony Gormley. 

 

Statuen skapte stor kontrovers da den ble reist i 1998. I dag er dette høyreiste ikonet NewcastleGatesheads stolthet og et symbol på gjestfriheten du blir møtt med av byens lokalbefolkning!

 

2. Hadrian’s Wall
Newcastles historie går mer enn 2000 år tilbake i tid. Engelskmenn og skotter har utkjempet mang et blodig slag og her reiste romerne Hadrian’s Wall. Trolig ble den oppført for å markere romerrikets nordligste grense, men også for å beskytte seg mot barbarene på den andre siden. Rester etter den Unesco-listede Hadrian’s Wall kan du fremdeles se flere steder i regionen.

 

3. Havneområdet og de berømte broene
Den gang grå lagerbygninger og shippingindustri dominerte havneområdet ville ingen mennesker frivillig sette sin fot her. I dag regnes Newcastle Quayside og Gateshead Quay  som byens nye ”hot spot”. Det vrimler av populære restauranter, barer og hoteller her.

 

Newcastle Quayside og Gateshead Quay ligger på hver sin side av elven Tyne, trofast lenket til hverandre av syv godt gjenkjennelige broer. Den prisvinnende gang- og sykkelbroen Millenium Bridge er siste tilskudd med sin særpregede harpeform. Når båter skal passere vipper den simpelthen elegant over på siden. Nevnes må også verdens første vei- og jernbanebro, High Level Bridge, et imponerende og slående vakkert skue! 

 

 

4. Baltic og Sage

Baltic var opprinnelig en gammel kornmølle. I dag fremstår den som et hypermoderne senter for samtidskunst. Utstillingene skiftes hyppig. Et spennende sted man ikke bør gå glipp av. Avslutt gjerne besøket i restauranten i toppetasjen for et bedre måltid og storslagen utsikt!

 

Et steinkast unna Baltic ligger konserthuset Sage, byens nye storstue av glass og stål. Selve byggverket av arkitekt Norman Fosters, minner mest av alt om et romskip. The Sage er en arena i verdensklasse og hyppig gjestet av internasjonale og nasjonale artister. 

 

5. Bessie Surtees hus

Fra Quayside tar det deg mindre enn 15 minutter å spasere opp bakkene til hjertet av Newcastle og Castle Keep. Før du legger i vei anbefales en tur innom Bessie Surtees vakre middelalderhus i 41-44 Sandhill. Bessies ulykkelige kjærlighetshistorie har heldigvis happy end! 

 

 

6

The Crown Posada

Blir du motløs ved tanken på den bratte stigningen mot gamlebyen? Da kan det være beleilig å fylle opp energilagrene hos Newcastles nest eldste pub, The Crown Posada. Når tørsten er slukket og de bratte trappene forsert venter belønning på toppen i form av suveren utsikt over byen!

 

7. Castle Keep - Det Nye Slottet

På denne høyden over elven Tyne bygde romerne festningen Pons Aelius for nærmere 2000 år siden. I 1080 reiste sønnen av William Erobreren det nye slottet på samme sted. Herav navnet New Castle. De eldste delene av Castle Keep slik det fremstår i dag er fra 1168-1178.

 

Fortsett under jernbanebroen og du kommer til Black Gate som var ment å styrke byens forsvarsverk. Like ved Castle Keep ruver den vakre Cathedral Church of St. Nicholas. Selve kirken ble bygget på 1200-tallet, og det imponerende klokketårnet i 1448.

 

8. Grey Street

Høyt til værs, på toppen av Grey Street, skimtes statuen av Earl Grey, Storbritannias tidligere statsminister. Grey har fått oppkalt både gaten og den verdensberømte teen etter seg. Grey Street har med sine flotte georgianske bygninger vunnet en rekke arkitektpriser og er dessuten kåret til Storbritannias vakreste gate av BBCs Radio 4-lyttere. 

 

9. Grainger Market

I Grainger Town er det praktfulle jugendbygget Central Arcade vel verdt en titt. Her ligger også det tradisjonsrike Grainger Market, som har aner fra 1830-årene.

”Don’t ask the price – it’s a penny” var det revolusjonerende mottoet til verdens første Marks & Spencer. Selv om varene koster litt mer enn en penny i dag er det morsomt å ta en titt. Fortsatt kan du gjøre svært gode kjøp i verdens minste Marks & Spencer i Grainger Market.

 

I markedets legendariske”Weight room” kom kjøtthandlerne for å veie opp varer. I dag har selvsagt alle butikkene egne vekter, men det til tross er ”weight room” fortsatt flittig besøkt. Her kan du sjekke om den engelske frokosten har gjort utslag på vekta. Hvis så er tilfelle er det kanskje på tide med litt anaerob shoppingtrening! Newcastle Gateshead er nemlig et eldorado for shopoholikere!

 

 

10. Shopping mekka!

Har du svart belte i shopping vil du elske Newcastle Gateshead! Byen er den ultimate shoppingdestinasjon, mer kompakt og lettere overkommelig enn London, men med et prisnivå som ligger vesentlig lavere. Og med rekordlavt pund kan en tur til Newcastle Gateshead virkelig svare seg! Fryd deg i britiske- og internasjonale kjeder, vintagebutikker (http://www.atticavintage.co.uk/), designerboutiques  (for eksempel Vivienne Westwood eller en av de mange andre designerbutikkene i Princess Square, Eldon Garden og High Bridge), antikvitets- og bokhandlere, små butikker med all verdens dubbeditter, forretninger for små og store gutter med siste skrik innen bil-, båt-, fly- og jernbane – i miniatyr.

 

Eller gå på jakt i byens forskjellige markeder hvor du kan finne kostbare ”skatter” og kuriositeter til en rimelig penge!. 

 

 

11. Verdens første shoppingsenter?

Vil du gå tørrskodd under shoppingen byr Newcastle Gateshead på uante muligheter. I Newcastle sentrum finner du det som regnes som et av verdens første shoppingsentre, Eldon Square. Tar du turen til Gateshead og Europas største shoppingsenter Metro Centre, får du både shopping og underholdning under ett og samme tak. 330 forretninger, restauranter med mat fra alle verdenshjørner, 11 kinosaler og dessuten et innendørs tivoli!

 

For et ordentlig røverkjøp tar du turen til fabrikkutsalgene i Royal Quays, ca 15 km fra sentrum. Her får du merkeklær til halve prisen!

 

12. Eksklusivt

Newcastle svar på ”Oxford Street” og ”Notting Hill” er Northumberland Street og Jesmond. I Jesmond finner du det aller siste på motefronten, lekre designer butikker, antikvitetsforretninger, gode restauranter og trendy caféer som serverer fristende ”kortreist” mat.  Området står høyt i kurs blant de unge. Mange studenter bor i strøket og det kryr av fancy barer og populære utesteder.  

 

 

13. Teater

I Newcastle Gateshead står kulturopplevelsene i kø. Er du glad i teater bør du sjekke hva som skjer i Live Theatre, Northern Stage, Dance City eller Theatre Royal. Theatre Royal er et vakkert, verneverdig bygg som huser både Royal Shakespeare Company, Rambert Dance Company og Opera North. Ikke sjeldent kan du oppleve teateroppsetninger med velkjente skuespillere, danseoppsetninger og musikaler, direkte fra London West End. 

 

14. Centre of Life

Et bredt spekter av muséer og gallerier finner du på begge sider av Tyne. De fleste har gratis adgang. Her kan du få med deg nasjonale skatter eller banebrytende samtidskunst.

 

Nysgjerrig på livet og verden rundt deg? I Storbritannias første bioteknologiske landsby, vitenskapsfabrikken Centre of Life, er hele familien velkommen. Møt dine 4 milliarder år gamle forfedre, sjekk intelligensen, bruk dine detektivevner til å løse drapsgåter og finn ut hvorfor akkurat du er unik. Opplev stjernehimmelen og lær om universet vårt i senterets planetarium. Og glem ikke en tur i simulatoren!

 

15. Discovery Museum med sine utallige interaktive muligheter er et must for barna! Skap elektrisitet, finn ut hvordan telefonen funker, kle deg i klær fra forrige århundre. Newcastles historie kan til og med oppleves på ”interaktivt” vis, og byens shippingindustri og turbinskip kan sjekkes ut på nært hold. Å styre båtene er ikke så enkelt som man tror!

 

16. Great North Museum

Det fantastiske Great North Museum har mye å by på for den som vil oppleve vår planets og menneskehetens historie. Her treffer du all verdens dyr, ikke minst T-Rex i originalstørrelse (i alle fall skjelettet). Du opplever troperegn med lyn og torden og fortryllende morgenstund på savannen i det solen stiger og fuglene synger sine første strofer. Hadrian’s Wall har naturlig nok dype røtter i dette området. På interaktivt vis kan du oppleve historien bak dette byggverket som i dag står på Unescos verdensarvsliste. Flere interaktive muligheter og spennende astronomi-show i Planetariet. 

 

 17. Spis

Alt ligger til rette for den gode matopplevelse i Newcastle Gateshead. Her kan du velge og vrake blant restauranter og caféer som serverer mat fra alle verdenshjørner. Regionen satser stort på lokale råvarer.    

 

Blackfriars Restaurant holder til i et tidligere munkekloster fra 1239. Koselig interiør og fantastisk bakgård. Maten er tilberedt etter alle kunstens regler og basert på det beste av økologiske, lokalproduserte råvarer. Sjekk bordbrikken din og få kunnskap om hvor i regionen retten din kommer fra.  Ørreten du får servert her er trolig verdens beste! Anbefales på det varmeste.

 

Skulle du føle for å trekke deg tilbake fra byens larm og mas er prisvinnende Jesmond Dene House et himmelsk valg. Som en vakker oase ligger det der, omkranset av tunge trekroner, eksotiske trær og gedigne rododendron. Stedet er en blanding av country house og boutique hotell og har en fantastisk atmosfære.  Nyt en bedre middag i restauranten, slapp av med en drink eller en kos deg med en kopp kaffe og et lekkert kakestykke i skinnstolen ved peisen!

 

18. Taking the dog for a walk

Ta ikke en Geordier på ordet når han ytrer noe om at bikkja må luftes!  I de fleste tilfeller er det nemlig ensbetydende med en tur til den lokale puben!  Og selvsagt skal man gå på pub når man er i Newcastle. Med mer enn 200 puber å velge blant finnes garantert noe for enhver smak!

 

The Old George er et av byens eldste vannhull. Gulvet er kanskje en anelse skjevt, taket med de flotte bjelkene er lavt og sjarmfaktoren høy. Her nøt Kong George 1. en pint under sitt besøk i 1645. Stolen han satt i står der fremdeles. En erketypisk, engelsk pub vel verdt et besøk.

 

Jernbanestasjonen huser en av byens og kanskje landets vakreste puber, The Centurion. I 1893 sto den ferdig i all sin prakt, klar til å ta imot passasjerer fra 1. klasse. Dette er virkelig også en førsteklasses pub og avisen the Observer har kåret den til Newcastles mest imponerende skjenkested.  

 

Tradisjonelle Bridge Hotel ved Castle Keep er en svært populær pub for lokalbefolkningen. Atmosfæren er avslappet og ujålete, her koser man seg med en øl, blir med på quizen, ser en fotballkamp. Live musikk flere kvelder i uken, tirsdagen står i jazzens tegn. Finn et bord innerst i lokale, nyt et godt glass skummende øl mens du beundrer utsikten mot Tyne og byens syv broer 

 

19. Fotball

Med Newcastle United tilbake i Premier League er det duket for stor stemning på ærverdige St. James Park. Får du tak i billetter til hjemmekamper har du en stemningsfull opplevelse i vente! Byens store sønn, Alan Shearer, har fått en egen pub oppkalt etter seg. Puben ligger i selve stadionbygget og atmosfæren før og etter kamper er ekstatisk. Burde inngå som en naturlig del av den totale fotballopplevelsen!

 

 

20. Skreddersydde øl-og matopplevelser

Korn, hvete, humle, malt, øl, pils, stout og guinnes. Er du en hund etter øl? Lyst å lære mer om denne gylne drikk? Da kan det være en god idé å stifte nærmere bekjentskap med Alastair!  

 

Journalist og skribent Alastair Gilmour sies å være en av Englands ypperste øleksperter og er viden kjent for sin gode penn. Flere ganger har han vunnet prestisjefylte utmerkelser som Glenfiddich Awards for Food & Drink og British Guild of Beer Writers’ Writer of the Year.  Han er også medforfatter av flere bøker om øl, bl.a. ”1001 Beers to try before you die”.

 

Alastair vil vekk fra myten om at ”fish ’n chips” er engelskmennenes nasjonalrett. Han er lidenskapelig opptatt av regionens fantastiske råvarer og brenner for kortreist mat i kombinasjon med godt øl. 

 

Alastair skreddersyr opplevelser i distriktet og på menyen har han bl.a. ”Øl- og matopplevelser i Newcastle & Northumberland”, ”Øl og fotball”, ”Øl og kultur” eller ”Øl og Hadrian’s Wall”. Overnatting tilbys i alt fra sentrumsnære lavbudsjettshotell til fantastiske 1700-talls herskapshus, alt etter hva lommeboken tillater. Utvalgte steder frister sågar med egne mikrobryggerier.

Noen timer i Alastairs selskap medfører ikke bare påfyll av glass og viten. Han sper på med kultur og historie, og den britiske humoren ligger alltid på lur. 

For nærmere opplysninger ta direkte kontakt med Alastair Gilmour.

 

Newcastle for barn

Newcastle Gateshead er en destinasjon med mange barnevennlige attraksjoner. Flere av de ovennevnte punktene passer ypperlig for de yngste. Her er flere gode tips for junior.

 

Bo

Newcastle Gateshead har et stort utvalg overnattingssteder i alle kategorier og prisklasser. . 

 

Malmaison Hotel, lekkert boutique hotell på Quayside. Fancy rom, god restaurant og himmelsk spa (fra ca kr 1000,- per rom/natt)! Vil du komme tett på lokalbefolkningen velger du Bed & Breakfast.  Priser fra ca kr 250,- per rom. 

 

Slik kommer du til Newcastle

Til Newcastle flyr du direkte med Ryanair fra Rygge i Moss eller med Widerøe fra Stavanger. Et annet alternativ er rutefly med mellomlanding i London. 

 

Priseksempel tur/retur med Ryanair fra Rygge 25/3 – 29/3 er inkludert 1 kolli bagasje: NOK 688,-  + evt. administrasjonsavgift.

 

Tekst og foto: Eva Kristin Øvstegård

 

Tilbake til hovedsiden - Storbritannia
 

 
 

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

 Google
 
   

 

Friend Link:Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index