Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?       Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

USA

- New York

Asia

Oseania

 

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

New York - byen som fenger alle og enhver

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Jeg liker New York bedre og bedre for hver gang jeg er der, og gledet meg til å oppleve byen sammen med hele familien – og barna ble nesten like fascinert som oss, dog av litt andre saker.

En av tingene som gjør at jeg liker meg så godt i byen, er dens helt egne stemning – og da snakker jeg ikke om de hippe klubbene eller cocktail-loungene. Men om følelsen av bare å vandre rundt og rett og slett føle deg like mye hjemme som alle andre her – gjerne med en Starbucks latte i hånden.

Kjent med Manhattan gjennom filmer
Det var noe av denne stemningen jeg ville formidle til barna, jeg ville at de skulle føle at de kjente byen. Så i tillegg til å lese og fortelle om byen, så vi filmene Home Alone 2, Crocodil Dundee og Madagaskar – alle med mengder av scener fra bl.a. kjente bygninger, gater og Central Park. Som introduksjon til besøket i Empire State Building, så vi også den snutten fra King Kong der han klatrer på skyskraperen. På youtube så vi dessuten utdrag fra Sleepless in Seattle og scenen fra Big der Tom Hanks og Robert Loggia spiller på pianotangentene på FAO Schartz.

I en by så stappfull av spennende attraksjoner er det bare å innse først som sist at i løpet av tre dager er det bare mulig å få med seg en håndfull av tingene som frister. Å stresse rundt for å se mest mulig er det ingen som har utbytte av. Nå som det ikke lengre er lov til å gå opp i Frihetsgudinnen, nøyde vi oss med å ferjen til Staten Island. Empire State Building var selvfølgelig også et must, det samme var Central Park og American Museum of Natural History.

De største leketøybutikkene; Toys r’us ved Times Square og FAO Schwarz, Build-a-bear og American Girls Place på Fifth Avenue var noe av det som stod på programmet. Det samme gjaldt Apple Store og Nintendo World. Det ble derimot langt mindre klesshopping enn på en tur med mer voksenregi. Men vi var i alle fall en tur innom Saks Fifth, Bloomingdales, Century 21 ved Ground Zero og en av mine favoritter; den store Anthropologie-butikken, like ved Rockefeller Center.

Skue utover New Yorks landemerker
Turen med Staten Island Fergen tar 45 minutter hver vei. I tillegg til flott sikt til frihetsgudinnen, er det lekkert å skue Manhatten Skyline, Hudson River og East River fra en viss avstand. Frihetsgudinnen var en gave fra det franske folket til USAs folk, for å feire hundreårsminnet av USAs selvstendighet.

Empire State Building var den første bygningen i verden med over 100 etasjer, og var verdens høyeste i 41 år - til Twin Tower stod ferdig i 1972. Blant kuriose fakta kan nevnes at skyskaperen blir truffet av lynet omtrent 500 ganger i året. Selv om køen opp kan være lang (kom tidlig eller kjøp billetter i forkant så du slipper køen til billettluken) er det fascinerende å se utover New York fra toppen av Empire State Building, og dette er et supert sted for å fortelle litt om byen og dens mange landemerker, som det er lett å få øye på herfra. Vakrest av dem alle synes jeg er Chrysler Building, tett fulgt av Flatiron Building.

Central Park - et must
Minst en tur i Central Park må til ved et New York-besøk. Den store parken har mye å by på; blant annet sine mange lekeplasser – det skal visstnok være hele 37 stykker av dem, hestekjerrene, dyreparken, legendariske Boathouse Cafe med sin båtutleieutleie, skøytebaner på vinteren, Strawberry Field – John Lennons minnesmerke, skulpturer som av førerhunden Balto og den egyptiske obelisken Kleopatras nål.

Vi var to turer i parken, og vandret rundt på gangstiene. Barna tok minst 50 bilder av ekornene. Vi klappet skulpturen av førerhunden Balto, var innom et par lekeplasser og Boathouse Cafe, bort om Belvedere slottet, og Swedish Cottage (som tidligere har vært en svensk skolestue) og sist men ikke minst tok en tur med hest og kjerre – det hører liksom med. Zoo-et rakk vi dog ikke med.

Langt mer enn dinosaurer som fascinerer
Den ene turen gikk mer enn mindre tvers over parken, fra Metropolian Museum til American Museum of Natural History. Det sistnevnte er min absolutte favoritt blant byens familievennlige museum – og var det museet vi valgte å besøke under våre dager i byen. De enorme dinosaurene som møter oss i foajeen lover godt – og høydepunktene er virkelig mange!

Vi startet med å se på dyr fra alle verdenshjørner, og vår datter Livia på fem år som uken før hadde vært på Zoologisk Museum i Oslo, slo raskt fast at: ”Det var mye mer spennende her”, spesielt modellen av blåhvalen i Milstein Family Hall of Ocean Life vekket begeistring og forundring. Når hun så den ble hun bare stående å måpe.

Far; Richard og Emil på 10 synes Hayden Planetarium og Rose Center for Earth and Space med Spaceshowet var toppen, mens Fredrik på 8 ikke klarte å ta verken øyne eller fingre fra Cape York meteoritten. Selv var jeg virkelig imponert av utstillingen om menneskets utvikling. Det er ingen tvil om at ekstremt kreative og pedagogiske personer har bygget disse utstillingene. Andre høydepunkt var utsnittet av stammen til et av verdens største og eldste trær (over 300 meter høyt og 1300 år gammelt), Star of India - verdens største safir og regnskogen.

Da vi var der oppdaget vi at det faktisk er mulig å overnatte på museet (for familier med barn mellom 8 og 12 år). Dette gjorde ikke vi, men det må være en fantastisk opplevelse. Les mer på museets hjemmeside amnh.org.

Hamburgerne bør inntas på en Diner
Rundt Times Square finnes det mange ypperlige familierestauranter, som egner seg vel så godt for lunsj som middag. Vi fikk med oss et ettermiddagsbesøk på Ellen’s Stardust Diner – som serverte gode, hederlige hamburgere av syngende servitører. Med to gutter som er stor fan av Obi-wan og Anakin Skywalker kunne vi ikke funnet et bedre spisested enn Mars2112 – en temarestaurant fra verdensrommet, der vi ble fraktet til Mars (og restauranten) av en flysimulator.

Tradisjonell amerikansk frokost var også på programmet i New York. Vi bodde i Midttown Manhatten (Murray Hill), og ganske nær hotellet lå Comfort Diner, med kjempegod mat, mange valgmuligheter og store porsjoner. Barna spiste seg stappmette på blåbærspannekaker. Jeg valgte scramble eggs og mannen banana fresh toast.

Ting vi gjerne skulle rukket...
Selv om Metropolian Museum of Art er det av de flotteste museer jeg vet om, - et av de største også for den delen, og med fantastiske utstillinger fra blant annet Det gamle Egypt og Antikkens Hellas, som de fleste barn synes er spennende, prioriterte vi ikke museet ikke på denne reisen. En av grunnene var at vi ved et besøk i Louvre omtrent et halvt år tidligere hadde beskuet kunstverk fra disse periodene. Men hvis vi hadde hatt en ekstra dag i New York, hadde vi brukt deler av den på Met. Kanskje først og fremst for å se på alle vakre maleriene fra europeiske 18- og 1900-talls malere.

Jeg hadde også tenkt at vi skulle ta en tur over til Brooklyn, besøke Brooklyn Zoo og den botaniske hagen, men tiden rakk ikke til. Denne gangen ble det kun Manhatten for vårt vedkommende og vi fikk vi nøye oss med å beskue vakre Brooklyn Brigde, og bli enige om at vi neste gang også skulle ta turen over broen, og besøke både Zoo, den botaniske hagen og Brooklyn Museum.

Av: Wenche Aale Hægermark

Tilbake til hovedsiden - New York
 

 
 

Andre reportasjer og reisebrev fra USA

Fem populære familie feriesteder i USA
Med dollaren på et rekordlavt nivå blir det ekstra fristende med en USA-ferie. Vi har bearbeidet en liste fra Tripadvisor med fem populære familiereisemål.

 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale HægermarK
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Adidas Yeezy 350 Boost V2 Sneakers,Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra,Nike AF1 07,Air Force 1 Flyknit Shoes,Nike Air Force 1 Mid 07
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google