Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

- Frankrike

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Feriesenter

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Paris - perfekt for familieferie

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud ->

Etter noen dager i Paris har barna fått en ny favoritt; nå er det virkelig Paris som gjelder. Og – byen er fantastisk familievennlig.

Øverst på listen står naturlig nok Disneyland Paris, fulgt av Eiffeltårnet. Deretter opphører enigheten om hvilken attraksjon som fortjener tredjeplassen. Fredrik på åtte mener det er ALT!

Paris er en veldig stor by, med veldig mange fristende severdigheter – og naturligvis rakk vi kun med en brøkdel av dem. Så for alle som planlegger et besøk i byen; det er en god idé å sette seg litt inn i severdighetene og attraksjonene på forhånd, og velge ut dem som passer dere best.

 

Disneyland og Eiffeltårnet imponerer både små og store
Disneyland Paris er likevel som et must å regne for alle barnefamilier – og sett av i alle fall én heldag her. I parken – eller parkene (i tillegg til Disneyparken finnes temaparken Walt Disney Studios) er det mengder av imponerende og flotte attraksjoner og opplevelser – og variasjonene er så store at enhver får tilfredsstilt sine ønsker.

Paris sitt landemerke; det snart 120 år gamle Eiffeltårnet, som ble bygget til verdensutstillingen i 1889, er også så godt som obligatorisk å besøke. Personlig synes jeg dette er at av verdens vakreste og mest imponerende byggverk – og verken barna eller vi voksne ble ikke mindre imponerte av en mengde fascinerende fakta. Naturligvis fortalt på veien og i køen til en av tårnets heiser.

Det tok bare to år å bygge Eiffeltårnet og som mest vokste det hele 30 meter i måneden. Med TV-antennen på toppen er tårnet 324 meter høyt og i 40 år, helt frem til 1930, var det verdens høyeste bygning. Da overtok Chrysler-bygningen i New York den tittelen. Når tårnet males om trengs det 60 tonn maling, og hvis dere vil gå hele veien til toppen må dere opp hele 1665 trappetrinn.

På apostlenes hester langs Seinen
Etter å ha skuet utover Paris fra Eiffeltårnets øverste platå, tok vi bena fatt og bega oss bortover langs Seinen mot Louvre. Selv om det var en ganske lang tur for femåringen Livia, er det herlig å gå langs Seinen, se på båtene, beundre de vakre bygningene og fortelle historier om byggverkene vi passerer. Å vite litt, spesielt noen kuriositeter, om stedene langs vandrerutene gjør det hele langt mer interessant.

På ruten fra Eiffeltårnet til Louvre kunne vi se over mot blant annet Les Invalides – som opprinnelig var et militærsykehus. I dag er det et militærmuseum og i domkirken står sarkofagen til Frankrikes nasjonalhelt og første keiser; Napoleon.

Litt nærmere Louvre ligger Place de la Concorde. Det var her giljotinen stod under den franske revolusjonen, der Ludvig XVI, Marie Antoinette og flere andre møtte sitt endelikt. Den 23 meter høye obelisken midt på plassen er hentet fra Luxor i Egypt. I Paris sies den å være en gave fra en egyptisk visekonge. I Luxor fortelles det imidlertid at franskmennene lurte den til seg i bytte mot en klokka som ikke virket. Emil 10 år, som tidligere har besøkt nettopp Luxor, foretrekker den siste versjonen…

Det siste stykket bort til Louvre går gjennom alleen i Jardin des Tuileries, forbi sjeldne trær, statuer av kjente kunstnere som Rodin og mer moderne skulpturer av eksempelvis Giacometti.

Louvre – for både mage og sinn
Vel fremme ved Louvre og inngangspyramiden, var matlysten så absolutt til stede og vi startet besøket med lunsj i kaféen. En ting franskmennene virkelig skal ha ros for, er at de klarer å skape fristende spisesteder overalt – også på steder der det serveres mat til hundrevis av sultne gjester. 

Louvre er Europas mest besøkte museum, opprinnelig bygd som et slott bygd på 1200-tallet. Mona Lisa og skulpturene Nike fra Samothrake og Venus fra Milo er museet mest kjente verk. Foruten berømte Mona Lisa, er barna spesielt interessert i den egyptiske delen, som med sine mumier, sarkofager, papyrusruller og modeller gir et innblikk i livet i Det Gamle Egypt.

Museet er så vannvittig stort og det er best å ha bestemt seg på forhånd hva man ønsker å se. Det kan være idé å forberede seg litt hjemmefra; På Louvre hjemmesider finnes bl.a. en rundtur til mesterverkene i museet.

Hvis det ikke har vært tid til forhåndsplanlegging, er det en god idé å be om det familievennlige besøkskartet, der man går på ”skattejakt” i museet. Det er også mulig å være med på guideturer tilpasset barn.

Karuseller i parker og på torg
Montmartre-området er at av de koseligste i Paris, og høyden som strekker seg 130 meter over havet er den høyeste i Paris. Herfra er utsikten upåklagelig, og selv om det er mange turister på torget, prisene er deretter og atskillige kunstnere maser om å få male deg eller dine kjære, er atmosfæren trivelig med flere koselige kafeer. Den vakre kirken Sacré Coeur, som troner her oppe på høyden er også et flott skue, og nedenfor Sacré Coeur-bakketoppen står en av byens mange karuseller.

For karuseller er det mange av Paris. Alle byens parker med respekt for seg har i alle fall én karusell, og ikke minst fine lekeplasser (der man i og for seg må betale inngangsbillett). To familievennlige parkfavoritter, som begge byr på muligheter til ponny- og eselriding, er Jardin Luxembourg og Jardin des Plantes.

Luxembourgparken er kjent for sine vakre fontener, dukketeatre og marionettforstillinger, sjakk- og boulespillere. Jardin des Plantes ble grunnlagt i 1626 som en kongelig hage for medisinske urter. I dag er parken byens mest populære botaniske hage, og inneholder dessuten en liten dyrepark. Familiefavoritten det naturhistoriske museet ligger også her.

Fra Champs-Élysées til Rue de Rennes
En storbyferie, også en med barn, er ikke komplett uten shopping. Vi brukte deler av vår siste dag i byen til nettopp shopping. I Paris er det naturlig å starte en handledag langs Champs-Élysées. Den er rundt to kilometer lang, går mellom Triumfbuen til Place de la Concorde, og er kantet med butikker, shoppinggallerier, restauranter og kafeer. Ikke alle butikkene får frem entusiasmen hos familiens yngste medlemmer, men Disneybutikken en sikker vinner.

Med barn på byferie er en tur innom lekebutikker en helt essensiell del av shoppingen – og til vår store skuffelse hadde både den berømte og ærverdige Au Nain Bleu på Rue st. Honor og varehuset La Samaritaine, med sin store leketøyavdeling, stengt sine dører. Varehuset skal pusses opp, og det vil ta flere år. Mens Au Nain Bleu har flyttet til 5 Blvd Malesherbes. Men det visste ikke vi da vi ganske så molefonkne stod utenfor. Leketøyavdelingen på Gallerie Lafayette ble dermed redningen, og den inneholder det meste som går å ønske seg av leker.

Ved Gallerie Lafayette, på Boulevard Haussmann – like ved operaen, ligger de store varehusene på rekke og rad. Franskmennenes forkjærlighet for å handle i spesialbutikker bidrar imidlertid til er de store varehusene langt færre enn i storbyer som London og New York. Og langs gaten som påberoper seg å være den franske hovedstadens nest viktigste shoppinggate; Rue de Rennes, som går fra Montparnasse til Boulevard Saint Germain, ligger nettopp mange spesialbutikker. Her er det lengre mellom designerklærne og flere butikker for normale lommebøker enn langs Champs-Élysées. Ønsker du tips til konkrete tips til forskjellige typer varer så har parisnotes.com en god shoppingguide.

Mer enn bare en god natts søvn
På byferie med barn er hotellrommet mer i bruk enn på en ren voksentur. Det er eksempelvis ganske deilig å spise middag på rommet. Etter lange, opplevelsesrike dager er både små og store ganske slitne, og inntar mer enn gjerne middagen på rommet. Et tips er derfor å spise en stor og varm lunsj noe senere enn hva dere pleier hjemme, og heller enten bestille roomservice eller hente hjem take-away. Det finnes mange forskjellige varianter av take-away-mat i dette matens Mekka, og crepes vil garantert være en favoritt blant barna.

Hotellrommene i Paris er generelt små, men det finnes en del hotell som har familierom med plass til maks fire personer. Er dere fem eller flere i familien trenger dere to rom. Da er det en fordel å bo på et hotell som tilbyr ”connected rooms”. Det finnes dessverre ikke alt for mange slike, men de finnes.
Hotellrom i sentrale Paris er ganske dyre (er man fire eller flere er det vanskelig å finne rom til under 200 euro per døgn). Vil dere spare noen kroner er et tips å bo et stykke utenfor byen, men nær Disneyland.

 

Tekst og foto: Wenche Aale Hægermark
 

 Verdt å tenke på - noen praktiske tips

Gode tips til byferier med barna
Hva det er viktig å tenke på med barn på byferie er jo selvfølgelig avhengig av barnas alder. Disse tipsene gjelder særlig ved reise med små barn.

Ting barn liker å gjøre på byferier
Det har alltid vært - og vil alltid være visse ting som fascinerer barn.

Fototips
Lær å ta bedre bilder

Vi har samlet mange flere nyttige tips og gode råd.

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

 Google
 
   

 

 

Friend Link:Adidas Yeezy 350 Boost V2 Sneakers,Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra,Nike AF1 07,Air Force 1 Flyknit Shoes,Nike Air Force 1 Mid 07
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index