Hovedsiden      Hvor vil dere reise?     Hvordan vil dere reise?      Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

- Estland

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Opplev Middelalderen i Gamlebyen i Tallinn

Gratis nyhetsbrev med reisetips og gode tilbud -

Tallinn er en historisk by og ble første gang omtalt i offisielle dokumenter så tidlig som i 1154. Byen er rik på kontraster, med en moderne og en gammel del.

Fra sovjettidens grå, triste stalinblokker, til moderne skyskrapere i glass og stål, med den hanseatiske middelalderbyen ”Gamlebyen” som selve juvelen i hovedstaden!

Knappe 2 timers flyreise fra Oslo ligger Estlands hovedstad Tallinn. Hit flyr du direkte med Estonian Air, SAS eller Norwegian.  Fra flyplassen til sentrum er det kun 4 km. Ta en taxi til ca kr. 75, eller hopp på bussen som koster ca kr. 10,-.

Gamlebyen i Tallinn er et kapittel for seg! Når du entrer porten er det som å stige rett inn i middelalderen. Det er så vakkert og så levende at du formelig kan høre middelalderens kjøpmenn rope ut sine varer og soldater i taktfast marsj over brosteinen.

 

Det er ikke uten grunn at denne perlen av en bydel står på UNESCOS liste over verneverdige steder. Gamlebyen er omkranset av en over 3 meter tykk og 2 km lang festningsmur. Ta en tur oppi et av de tre utkikkstårnene som er åpne for publikum, her får du flott utsikt.  – og en følelse av hvordan det var å skulle bevokte byen for mange hundre år siden og varsle når fiender var i anmarsj. Skjønt, i dag er det bare ufarlige turister som inntar byen. 

Byen består av en øvre og en nedre del. Fra historisk av kaltes den øvre bydelen Toompea, som betyr Domberget, den nedre delen kalles ganske enkelt Gamlebyen. Hovedattraksjonen på Toompea er den russisk-ortodokse kirken Alexander Nevsky-katedralen og Toomkirik, den lutheranske katedralen. Toompea ligger høyt på en åskam, og det finnes flere utkikspunkter. Her har du praktfull utsikt over Gamlebyen, Finskebukta, og de nyere bydelene Kadriorg og Pirita.

I senter av Gamlebyen ligger Rådhusplassen. Rådhuset fra 1322 er Nord-Europas eneste gotiske rådhus og er et praktverk i seg selv. Dette er regjeringens representasjonslokaler, men bygget brukes også til bl.a. klassiske konserter og vielser. Det er åpent for publikum i juli og august, rådhustårnet er åpent i juni, juli og august, men det lønner seg å forhåndssjekke åpningstider ettersom det kan være stengt enkelte dager.

Selv om du måtte være frisk som en fisk bør du allikevel ta turen innom apoteket på rådhusplassen. Raeapteek er fra 1422 og er det eldste apoteket i Nord-Europa som fortsatt er i drift. En fryd for øyet! For øvrig er mange reseptfrie varer mye rimeligere enn i Norge!

Mye å finne på
Barnemuseet er et koselig sted. Her fins det teddybjørner, leker og dukker. Den eldste og sjeldneste dukken er en 250 år gammel rokokko-dukke fra Nederland! Obs! Stengt mandager og tirsdager

For ekte ”slikkmunner” anbefales et besøk til Kalev Marzipan Room. Her kan du beundre vakre kunstverk av marsipan, så forseggjort og livaktige at man nesten ikke har hjerte til å fortære godsakene!       

De minste barna vil nok både gjenkjenne og sette pris på en av byens koselige attraksjoner, nemlig Thomas-toget! En hyggelig og avslappende måte å få sett Gamlebyen på. Så sant det ikke regner, tar Thomas-toget deg med på en 20 minutters rundtur i Gamlebyen.  Non-stop hver dag fra Kullassepa (nær Rådhusplassen). Fra 1. mai – 31. august.

I en nedlagt kraftstasjon ligger byens vitenskapelige og tekniske museum. Fordelt på tre etasjer kan du se og ikke minst oppleve utstillinger. Det er lagt opp til mye interaktivitet for barna (og voksne) – morsomt og lærerikt! Obs! Stengt søndager.

Tallinn har også en zoologisk hage. Her kan du hilse på tigre, ulver, elefanter, ugler og nærmere 350 andre arter. Tallinn Zoo hevdes å være blant de største dyrehagene i denne delen av Europa. Åpen alle dager.

Trenger du et adrenalinkick tar du en tur til byens go-kartbane. Alle over 130cm er velkommen!           

KalveSpa er det godt å være. Supert 50-meters svømmebasseng, vannsklier og plaskebasseng. Her er noe for alle! Slitne voksne bør absolutt unne seg en avstikker til spa-avdelingen.

Behandlinger i et av de mange Spa-sentrene er et must når man først er i Estland. Massasje fra topp til tå, manikyr, pedikyr, you name it! Du kan velge og vrake i behandlingssteder. Prisene ligger langt under de norske. Skjem deg bort! Og nyt opplevelsen! Men husk – det lønner seg å bestille time på forhånd!                        

Når barna er gått lei av muséer, byturer og restauranter byr Tallinn på flere deilige grønne lunger og parker hvor man kan slappe av, leke, eller bare springe rundt og få ut litt energi!

Bo i Tallinn
I Tallinn kan du bo godt og rimelig. Det er for tiden overkapasitet av sengeplasser og du kan dermed gjøre svært gode hotellkjøp på nettet. Prisene varierer stort. 

Av hyggelige hoteller i den rimeligere prisklassen har du City Hotel Portus, og hostelbookers.com og tallinnaccommodation.com finner du flere alternativer. I klasse ”middel” er Nordic Hotel Forum et godt valg. Hotellet er forholdsvis nytt og har en ypperlig beliggenhet bare 150 m fra Gamlebyen. Interiøret er laget av estiske designere og kun estisk materiale er brukt.

I den mer eksklusive enden av hotell-skalaen kan to hotell anbefales;
Swissotel Tallinn er et 5-stjerners hotell i kort gåavstand til gamlebyen. Rommene er lekre, moderne og velutstyrte. Hotellets restauranter byr på kulinariske opplevelser, og den fantastiske frokost-bufféen inneholder fristelser nok til å gi deg energi ut dagen! Her finnes også svømmebasseng, spa-avdeling, gym og sauna. Når barn kommer på besøk tilbys de lekreste barnerom, med ”spesialoppredning” små prinser og prinsesser verdig! Burde ikke være så vanskelig å sende de små dypt og godt inni Drømmeland i disse sengene!

Midt i Gamlebyen ligger det rålekre 5-stjerners design-hotellet Three Sisters Hotel. Hotellets restaurant har meny og vinkart som kan gi selv den mest kresne gourmet skyhøye forventninger! Alle rommene i hotellet er unike og hotellet er for øvrig en severdighet i seg selv!

Shopping
I de mange butikkene finner junior garantert noe etter sin smak. Her er det mange fristelser – dyrt er det heller ikke! Ved ”Ullmuren”, like innenfor Viru-Porten, kan du finne tradisjonelle estiske strikkevarer, deilige ullsokker, luer, og lusekofter. De fleste produkter er av høy kvalitet, her kan du gjøre et kupp! I de litt mer eksklusive butikkene rundt om i Gamlebyen selges fantastiske designerullkåper, sjal, hatter og lintøy. Dyrere enn på markedet, men definitivt billigere enn i Norge – og her får du garantert noe som ingen andre har! Tallinn byr i det hele tatt på utmerkede shoppingmuligheter, både i Gamlebyen, men også i de nyere bydelene. Du har for eksempel shoppingsentrene Viru Keskus og Stockmann, hvor du finner både estiske og internasjonale kles- og skokjeder. Lekerom, stellerom og mulighet for barnepass fins her også. Det samme gjelder shoppingsentrene som befinner seg en tanke lenger unna Gamlebyen, Kristiine, Ûlemiste, Rocca al Mare og Järve Selver.

Spise
Kokkekunsten i Tallinn holder et høyt, internasjonalt nivå. Her finner du alt fra de lekreste internasjonale gourmetrestauranter, til små lokale kaféer og hyggelige fortausrestauranter. Du kan velge og vrake blant spisesteder av alskens nasjonaliteter som for eksempel estisk, russisk, meksikansk, indisk, argentinsk, japansk, kinesisk eller hvorfor ikke kaukasisk? 

I øvre sjikt, og i 9. etasje som sådan, finner du restaurant Vertigo. Restauranten byr på fantastisk mat av lokale råvarer, lekkert vinkart, nydelig utsikt og en elegant takterrasse hvor en Mojito Deluxe coctail virkelig kan forfriske deg på en deilig sommerdag! Er du heldig får du også stifte bekjentskap med en av Estlands mest berømte kokker, Imre Kose, der han løper rundt mellom bordene for å forsikre seg om at gjestene har det bra!

En opplevelse du ikke bør gå glipp av er restauranten Der Olde Hansa. En turistfelle vil noen kalle det, men akkurat denne fella er det ikke vondt å havne i! Restauranten er som tatt ut av historieboka, tykke murer, stearinlys som eneste belysning, servitører i middelalderklær, underholdning og ikke minst maten! Hva sier du til en porsjon bjørnekjøtt eller et stykke villsvin? Du kan jo nyte et glass vin med urter mens du funderer over menyen? Maten smaker aldeles fortreffelig.

Skulle de små vegre seg mot å spise bamse brakar til middag og insistere på noe som er litt mer kjent for ganen, finner du selvsagt flere store, kjente hamburgerkjeder rundt om i byen.

Foto og tekst: Eva Kristin Øvstegård

Tilbake til hovedsiden - Tallinn

 

 
 


 
 

Andre reportasjer og reisebrev fra Estland

- En rundreise i Estland vil føre deg til flotte middelalderbyer, store, dype skoger, der det jaktes på både bjørn og villsvin, krystallklare innsjøer, et turvennlig  myrlandskap og flere øyer som kan friste med fortreffelige spamuligheter.

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem

Friend Link:Adidas Yeezy 350 Boost V2 Sneakers,Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra,Nike AF1 07,Air Force 1 Flyknit Shoes,Nike Air Force 1 Mid 07
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
 Google