Hovedsiden      Hvor vil dere reise?      Hvordan vil dere reise?       Hva vil dere gjøre?      Hvor vil dere bo?      Hva vil dere vite?

Reisemål

Norge

Norden

Europa

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Reisemåte

Bil

Buss

Båt/Cruise

Fly

Tog

 

Aktiviteter

Ski & Snø

Sol & Bad

Fotturer

Sykkelturer

Naturen i nærheten

Sportsopplevelser

 Kulturopplevelser

Byferie

Bondegårdsferie

Museumsbesøk

Fornøyelsesparker

 

Overnatting

Fjellstue/Turisthytte

Vandrerhjem

Hotell

Feriebolig

Camping

Bondegård/Seter

Fyr

 

Interessant viten

Kart/Atlas

Matinspirasjon

Reisebrev

Reisebøker

Reisereportasjer

Spill

Reisemålene som kan forsvinne

Gratis nyhetsbrev med reisetips og tilbud ->

Klimaforandringer og krig fører til at kjente turiststeder står i fare for å bli borte. Issmelting, flom, krig, kraftigere regn, storm, forurensning og overfiske er noen av forholdene som truer mange populære attraksjoner.
 


I Norge hører vi om at Brygge i Bergen kan havne under vann. Imidlertid har Dinside.no presentert (etter inspirasjon fra Askmen.com) en liste over ti internasjonale steder som er i fare:


10. Grønlandsisen
Isen dekker rundt 80 prosent av Grønland, og omtrent 5 prosent av all verdens is. Hvis isen smelter blir Grønland et øyrike, isbreene forsvinner og isbjørnen mister sitt leveområde. Dessuten kan issmeltingen føre til flom andre steder i verden, for eksempel i Norge, Island, Alaska og USA.

 

9. Koralltriangelet i Sørøst-Asia
Koralltriangelet mellom Indonesia, Malayasia og Filippinene er det mest varierte korallrev i verden. Her finnes 450 korallarter, men nå er 70 prosent av revet truet av overfiske, ugunstige fiskemetoder og forurensing. Miljøvernorganisasjoner jobber for å få landene til å samarbeide om å gjøre triangelet om til en slags undersjøisk naturpark, der fisket skal foregå på forsvarlig vis, og korallene beskyttes mot skader og forurensing.

 

 

8. Gamlebyen i Leh i Ladakh, Himalaya
I Himalaya ligger den gamle hovedstaden i kongedømmet Ladakh. I denne intakte middelalderbyen kan man rusle blant klostre, nyte den vakre naturen og det mangfoldige dyrelivet. Her lever bl.a. den sjeldne snøleoparden. Med verken byen eller naturen rundt har godt av det stadig kraftigere regnet og de mange turistene som besøker stedet. Nå setter World Monument Fund opp en plan for hvordan man kan forbedre infrastrukturen uten å ødelegge den gamle arkitekturen.

 

7. Babylon, Irak
80 kilometer sør for Bagdad ligger Babylon - hovedstaden i Mesopotamia; sivilisasjonens krybbe. For mange er dessuten Babylon en hellig by. Men beklageligvis er byen preget av konfliktene i landet og det , og i dag er det ikke penger til å gjenoppbygge de historiske og hellige bygningene.

 

6. Gamle Damaskus, Syria
Gamle Damaskus, en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer, blir gradvis ødelagt av moderne bygninger. Området er spekket med antikke ruiner, blant annet åtte byporter som det refereres til i både kristne og muslimske tekster. Nå står Bab Tuma (St. Thomas Port), som leder til det gamle kristne kvarteret i Gamle Damaskus i fare for å rives.

 

5. Dhangkar Gompa, Himachal Pradesh, India
Dette tempelet, som ble bygd for flere tusen år siden, er et av de fem viktigste buddhistiske sentrene i verden. Det ligger øde til på grensen mellom Tibet og India, og erosjon og manglende vedlikehold fører til ødeleggelse. Det planlegges nå en restaurering, og man ønsker å tiltrekke seg flere turister - dog uten å ødelegge området.

 

 

4. Panamakanalen
Denne kanalen har betydd - og betyr - utrolig mye for hele det amerikanske kontinentet. Hver dag passerer rundt 40 skip, og trafikken øker. Det betyr økt press på kanalen, og mens avskoging har gjort at vanntilsiget stadig mindre fylles kanalen opp med leire og slam. Panama skal nå utvide kanalen: lage nye og bedre sluser, og bygge vannbassenger slik at vannet som fører skipene gjennom kanalen kan brukes om igjen. Prosjektet skal være ferdig i 2015.

3. Chinguettimoskeen, Mauritania, Vest-Afrika
Denne middelaldermoskeen, som står på Unescos verdensarvliste, var et stoppested for karavaner som reiste tvers gjennom Sahara med varer som gull og elfenben. I dag trues moskeen, som fortsatt er i bruk av både ørkenspredning, flom og jorderosjon.

2. Sonargaon-Panam City, Bangladesh
I denne tidligere hovedstaden i det Bengalske riket er det massevis med bygninger fra den gang sultaner og moguler styrte, og kolonitiden fra 1400 til 1800-tallet. Men flom, stigende havnivå, jordskjelv, ulovlige byggeprosjekter og vandalisme truer. Selv om myndighetene er i gang med restaureringen av visse av bygningene, trengs det mer penger for å redde andre deler av byen.

1. Dampier Rock Art Complex, Murujuga, Australia
Verdens største samling av helleristninger ble laget av
aboriginerne for rundt 12000 år siden.  25 prosent av området har allerede blitt ødelagt av industri, og nye funn av naturgass utgjør ytterligere trusler. Murujuga har med på listen til National Trust of Australia Endangered Places Register, men det er ikke gjort noen konkrete tiltak for å beskytte dem.
 

 

 
 

© 2006 www.familiereiser.no utgis av Happy Learning AS, Granveien 15c, 1178 Oslo, 22 29 68 32

Ansvarlig redaktør: Wenche Aale Hægermark
Om oss - Kontakt oss - Tips oss - Oppføring - Annonsere? - Bli medlem
 

 Google
 
   

 

 

 

Friend Link:Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index
NIKE FLYKNIT CHUKKA,NIKE FREE FLYKNIT NSW,NIKE FREE FLYKNIT MERCURIAL CHAUSSURES,NIKE FREE FLYKNIT NSW,Nike Free Flyknit NSW,NIKE FREE OG 14 BR MEN